Een instrument bespelen is één van de beste dingen om te doen. Mijn persoonlijke favoriet is het leren bespelen van de gitaar. Men kan vele redenen hebben om de gitaar te leren spelen. Zo kun je er mee zijn opgegroeid door je familie, vrienden of school. Óf de interesse om gitaar te spelen kan je uit het niets raken. Bij mij kwam het door een film die ik keek, hierbij werd op het einde van de film een rock-lied gespeeld. De gitaar vond ik zo mooi klinken dat ik besloot om zelf een gitaar te kopen en het te leren spelen. Maar hoe is dit snaarinstrument bedacht? Wat zijn de voordelen van het bespelen ervan? En hoe kun je het het beste leren spelen? Dat zal ik hier beneden toelichten.
De (akoestische) gitaar is een snaarinstrument dat duizenden jaren geleden is ontstaan. Het woord gitaar stamt af van het Perzische “taar” dat “snaar” betekend. De voorganger van de gitaar was de kithara, een instrument dat door de oude Grieken werd gebruikt. Het was geen gitaar zoals we die nu kennen, maar ze hadden wel veel gemeen. Het succes van de Spaanse vihuela da mano (zes dubbele snaren) en de Italiaanse renaissancegitaar (vier dubbele snaren), heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de klassieke gitaar. De eerste elektrische gitaar werd veel later gemaakt. De eerste verschijning was in 1937. De jazzgitarist Eddie Durham toonde het instrument aan de jonge charlie christian, die het instrument bekend maakte. Tegenwoordig zijn er vele verschillende soorten gitaren, mensen maken tegenwoordig van de gekste materialen gitaren. Zo bestaat er nu een gitaar gemaakt van karton.
Doordat er zo veel soorten en maten gitaren zijn, zijn er genoeg mogelijkheden om uit te kiezen. Zo kun je altijd een gitaar vinden die bij jou past. Nu denk je misschien “waarom zou ik gitaar spelen?”. Nou, daar zijn genoeg redenen voor
- Wanneer je een gitaar hebt, kun je er niet vanaf blijven. Als je ergens komt waar je een gitaar ziet staan heb je de onweerstaanbare behoefte om eventjes te pingelen. Oftewel, het is een goede bezigheidstherapie.
- Een gitaar kan een instrument zijn puur om een solo te bespelen, maar meestal wordt het gebruikt als begeleidingsinstrument. Door enkele akkoorden te spelen kun je al een lied begeleiden. En dat lied kun je dan zelf zingen. Makkelijk gezegd en makkelijk gedaan!
- Het bespelen van een gitaar geeft jou een bepaalde aantrekkingskracht. Stel je voor, je staat op het podium een solo uit te voeren en alle aandacht gaat naar jou. Populariteit is dan ook een goed motief.
- In je eentje muziek maken is leuk, maar het is nog veel leuker in een band. Een band zonder gitaristen is tegenwoordig niet voor te stellen. Als gitarist bespeel je een onmisbaar instrument.
- Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je muziek maakt jij je brein traint. Hierdoor blijft het in goede conditie. Het lezen van de muzieknoten, de hand-oog coördinatie, het ritme gevoel zijn allemaal dingen die zorgen dat je brein actief aan de gang blijft.
- Er zijn nog véél meer redenen, maar de belangrijkste reden om gitaar te spelen, is puur omdat het leuk is. Dit geldt voor ieder instrument, zolang je er plezier in houdt boek je progressie.
Plezier hebben in het spelen van gitaar is het belangrijkst. Maar als je verder wil komen en progressie wilt boeken is het ook belangrijk om lessen te volgen. Er zijn namelijk veel gitaartechnieken die je kunt leren. Van beginners tot expert technieken. Beroemde gitaristen zoals Joe Satriani, Steve Vai en Eric Johnson hebben hun eigen speeltechnieken. Hierdoor klinken hun liedjes zo uniek. Elk techniek is uniek en speelbaar, zolang je maar oefent! Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de gitaar te spelen. Zo kun je bij een lokale gitaarleraar om lessen vragen. Deze hebben over het algemeen een certificaat en kunnen je veel leren. Maar deze zijn ook prijzig. Wat ik heb gedaan is veel via Youtube videos opzoeken over gitaristen die lessen aanbieden en onderwerpen toelichten. Daarnaast helpt het onwijs veel om met andere mensen te spelen. Naast dat je met andere mensen een instrument leert te spelen, creëer je ook een band. En dat is waar muziek immers voor dient. Het brengt mensen bij elkaar, het steunt mensen en het kan een persoon vormen tot hoe die wordt.
Pingback: Dopamine, wat is het? - Altijd Almelo