Dopamine, wat is het?

Stel: je zoekt naar muziek op Spotify of Youtube en ineens komt er een nummer op die je nog nooit hebt gehoord. Dit nummer vindt je zó mooi dat je er vrolijk van wordt en je energieker voelt. Dit komt omdat door het luisteren naar dat lied, dopamine wordt vrijgelaten. Iedereen reageert en voelt zijn dopamine anders. Hier vertel je wat dopamine precies is, en hoe je het krijgt. Verder ik je waarom je niet te geobsedeerd moet raken over dopamine.

Wat is dopamine?

Dopamine is een stof die bij het beloningssysteem van de hersenen hoort. Dopamine is een neurotransmitter. Dit houdt in dat het boodschapper stofjes in de hersenen zijn die zorgen voor de informatieoverdracht tussen zenuwcellen. Dopamine zorgt er voor dat we ons tevreden en beloond voelen.

Hoe krijg je dopamine?

De stof dopamine wordt niet de hele tijd vrij afgegeven. Het wordt aangemaakt wanneer je bepaalde handelingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond, zoals sporten, eten, seks hebben en verliefd zijn. Ook krijg je het als je iets leert en toepast, zoals bij het leren spelen van de gitaar. Wanneer je uiteindelijk een lied foutloos speelt zul je een gevoel van voldoening krijgen. De afgifte van dopamine brengt een golf van blijheid en geluk met zich mee. Het plezierige gevoel dat je krijgt zorgt ervoor dat je het dopamine-opwekkende gedrag wilt herhalen. Dingen die onmiddellijk beloning geven. Hier lees je hoe je het beste met dopamine om kan gaan.

Wat gebeurt er wanneer je teveel dopamine vrijlaat?

Dopamine speelt ook een rol bij allerlei verslavingen en slechte gewoontes. Het stofje dopamine is het natuurlijke neefje van het chemische stofje amfetamine, dat te vinden is in stimulerende drugs. Wanneer middelen zoals heroïne, alcohol, en nicotine worden gebruikt, zorgt dit in de hersenen voor een flinke stoot dopamine. Dit effect heeft een verslavende werking. Ook eten kan het dopaminegehalte in het lichaam tijdelijk doen stijgen, Een teveel aan dopamine kan er namelijk voor zorgen dat belangrijke cognitieve functies worden verstoord, waardoor de gevoeligheid voor psychoses toeneemt. Een laag dopamine level bemoeilijkt de aansturing van de spieren, wat kan leiden tot spierstijfheid, traag bewegen en sterk beven, symptomen die voorkomen bij de ziekte van Parkinson.