Blijer en energieker voelen door een dopamine detox

Stel: je voor je staan, een reep heerlijke pure chocolade óf een wortel, wat kies je dan? De brein is geneigd om voor de pure chocolade te kiezen, maar waarom dan? Chocolade is een lekkernij die het meest in verband wordt gebracht met een geluksgevoel, vandaar dat de neiging bij de chocolade ligt. Door het eten van chocolade zul je een stimulerend gevoel krijgen. Dit is o.a. de dopamine die vrijkomt in je lichaam. Dit is als het ware een beloningsstof waardoor je je goed en vrolijk voelt!

Dopamine obsessie

Dit goede gevoel krijg je ook wanneer je bepaalde handelingen doet of in situaties ziet. Dopamine wordt vrijgelaten wanneer je seks hebt, sport, lekker eet of drugs gebruikt. Je kunt je dan wel voorstellen dat te veel dopamine ongezond is.

Nog even terug naar het voorbeeld met de chocolade en de wortel. Mensen hebben de voorkeur voor de chocolade omdat het onmiddellijke voldoening geeft. De reep is heerlijk zoet en smaakt daarom lekker, maar het is niet gezond en later kan het gevolgen hebben voor de gezondheid. Neem daarentegen een hap van de wortel. Het is natuurlijk minder lekker dan de reep maar uiteindelijk heb je daar meer profijt van en voel je je dus vrolijker en gezonder. Dit is slechts een simpel voorbeeld, dan nu tijd voor het echte actuele probleem waar de meeste mensen onbewust mee zitten.

Verslavingen

In deze tijd vooral met de Corona-crisis, waarbij de meeste mensen binnen moeten zitten, zitten de mensen op hun telefoon, Ipad, laptop of gameconsole. De reden waarom wij dit doen is omdat het simpelweg voldoening geeft. Mensen scrollen Instagram, Facebook en Twitter af en plaatsen berichten zodat andere mensen die zien. Wanneer hun bericht wordt geliked krijgen de mensen een notificatie. Dit heeft allemaal de reden om terug op de app te komen.

Het like-systeem geeft je onmiddellijke voldoening. Dit geldt ook voor games. Games zoals Call of Duty waarbij je met geweren op andere mensen moet schieten om zo een hoger level te bereiken en een hoger rank te krijgen. Wanneer je een hoger level of rank bereikt krijg je ook onmiddellijke voldoening. Maar uiteindelijk heb je helemaal niks hieraan! Het is leuk tijdverdrijf maar mensen kunnen er niet intense blijdschap van voelen. De dopamine shots van deze verslavingen blijven komen maar worden steeds minder intens.

Dopamine detox

Social-media, netflix, gamen, drugs en andere bezigheden die onmiddellijke dopamine vrijlaten zijn de chocoladereep. Het is leuk en lekker in het begin, maar later kan het gevolgen hebben voor je toekomst en gezondheid. Mensen voelen er zich minder gelukkiger en energieker door. Dan is het nú de perfecte tijd om een dopamine detox te doen! Door het doen van een dopamine detox zul je merken dat je je energieker en blijer gaat voelen. Immers vergt dit wel véél discipline.

Een dopamine detox houdt in dat je het verbruik van de handelingen die je onmiddellijke voldoening geeft te stoppen. Dit houdt in: geen telefoon voor social-media, geen games, etc. Dit zal de eerste paar weken enorm saai zijn, ook omdat je alleen wordt gelaten met je gedachtes, wat voor veel mensen eng kan zijn. Maar onthoud: je doet dit om jezelf beter te leren kennen en om je maximale potentie uit jezelf te halen. Mensen weten dat ze meer in henzelf hebben maar weten niet hoe ze dit kunnen bereiken. Dit kan dus hiermee, daarbij geef ik je een aantal dingen mee die je kunt doen.

1.Wandelen

Ga lekker de natuur (zonder mobiel) en leef in het moment. Wanneer heb je voor het laatst een keer in de natuur gewandeld en een blad van de struiken bewonderd. We leven zo erg in de virtuele wereld tegenwoordig dat we de echte wereld laten vallen. Daarnaast is het ook erg gezond! Je krijgt vitamine D binnen en je bent in beweging.

2.Dagboek

Terwijl je gaat wandelen kun je een boekje meenemen om in te schrijven. De bedoeling hiervan is om jezelf beter te leren kennen. Stel jezelf de vragen: “Wie ben ik?”, “wat wil ik bereiken?”, “Wat houdt mij nu tegen om hetgeen wat ik wil bereiken?”, “hoe kan ik dit veranderen?”. Door zulke vragen te stellen en elke dag bij te houden wat je anders en beter doet zul je progressie boeken.

Door te kiezen voor de wortel zul je merken dat je je blijer en energieker gaat voelen. Het is een proces dus natuurlijk kun je terugvallen hebben. Maar geef het nooit op. Haal het maximale uit het leven en laat de virtuele wereld je daar niet door beïnvloeden. Wat erg handig is als je een dopamine detox doet is het hebben van een detox-buddy. Dit is een persoon die hetzelfde proces aflegt en ook het maximale uit zijn leven wil hebben. Zie het als een soort sportmaatje! Met een detox-buddy kun je elke dag de progressie bijhouden en vertellen wat de uitdagingen waren en wat er telkens beter gaat.

Ik heb het zelf ook gedaan en ik geef toe dat ik mij scherper voel en blijer! Daarnaast leef echt in het moment en ben veel spontaner sinds ik dit heb gedaan. Ik hoop dat het jou ook lukt om dit te bereiken. Heel veel succes!