Welke zaken komen er kijken bij een eigen bedrijf?

Je droomt er wellicht al jaren over en in je hoofd heb je alle ideeën al helemaal uitgedacht. Alles heb je al meerdere keren in grote lijnen op papier geschreven en je kunt niet wachten om de volgende stappen te ondernemen. Maar hoe werkt dat eigenlijk, en waar moet je aan denken tijdens het starten van een eigen onderneming? En is het verstandig om een adviseur van Oqto – Boekhouder Haaksbergen in te schakelen? Of kun je dit beter later in het proces doen? In dit artikel leer je meer over alles wat er komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf en wat verstandige keuzes zijn.

Het opstellen van een ondernemingsplan en inschrijven bij KvK

Een van de eerste dingen die er van je verwacht wordt als beginnend ondernemer is het opstellen van een ondernemingsplan. Dit is een verplichting vanuit de Kamer van Koophandel en vergroot de slagingskans van jouw toekomstige onderneming. In een ondernemingsplan omschrijf je jouw onderneming en de plannen die je hebt. In dit ondernemingsplan komen verschillende zaken aan de orde. Hierbij kun je denken aan financiële zaken maar ook aan praktische zaken. Vervolgens rond je de inschrijving van jouw onderneming af en ben je officieel ondernemer.

Het startkapitaal, vaste lasten en andere bijkomende kosten

Het is belangrijk om na te denken over hoe je jouw onderneming wilt gaan bekostigen. In veel gevallen is het van belang dat je over een startkapitaal beschikt. Dit kapitaal kan je gebruiken om materialen en producten in te kopen. Daarnaast zijn er diverse vaste lasten die al worden afgeschreven voordat je bedrijf winstgevend is. Hierbij kun je denken aan het inhuren van een adviseur zoals Oqto of de huur van een bedrijfspand. Je kunt ervoor kiezen om een startkapitaal bij elkaar te sparen voordat je jouw onderneming inschrijft. Het is ook mogelijk om een lening af te sluiten. Beide opties hebben zowel voor- als nadelen.

Een bedrijfspand vinden

Voor veel ondernemers is het handig om te beschikken over een bedrijfspand waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het soort bedrijfspand en de grootte hiervan zijn afhankelijk van jouw onderneming. Als je bijvoorbeeld veel opslagruimte nodig hebt is het verstandig om een groot pand te vinden voordat je begint met ondernemen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om te werken vanuit een voorraad. Wanneer je jouw werkzaamheden kunt uitvoeren vanuit een kleinere ruimte kun je kosten besparen door een kleine bedrijfsruimte met een lage huurprijs te zoeken.