Waarom wonen in Nijverdal zo leuk is

Dicht bij Almelo ligt het gezellige bruisende Nijverdal. De plaats ligt in de Overijsselse gemeente Hellendoorn. Met een inwonersaantal van 24.745 maakt Nijverdal de grootste plaats binnen de gemeente. Onderaan zal ik kort de geschiedenis over Nijverdal toelichten, vervolgens vertel ik waarom wonen in Nijverdal zó leuk is en wat je er kunt doen.

Geschiedenis Nijverdal

Nijverdal is een samentrekking van Nijverheid en dal. De stad is als fabrieksarbeidersdorp gesticht in de vroegere markse Noetsele door de Nederlandse Handel-Maatschappij in 1836. Voor de stichting van Nijverdal bestond de plaats voornamelijk uit zanderige belten afgewisseld met moerassige gronden. op de Es was er landbouw. Het dal waarin Noetsele lag was een dunbevolkt gebied. Dit is te zien aan het aantal gebouwen. in 1826 stelde de gemeente Hellendoorn een overzicht van gebouwen op, hieruit bleek dat er in Noetsele 37 gebouwen stonden.

op 9 mei 1836 besloot de directie van de NHM de nederzetting Nijverdal te noemen. rond 1850 openden de gebroeders G. en H. Salomonson de Koninklijke Stoom Weverij, dat later uitgroeide tot Koninklijke Ten Cate. Met als gevolg een einde aan thuisnijverheid.

Nijverdal is tevens de enige plaats in Nederland waar naar goud gedolven is. Begin 20e eeuw is hiervoor een officiële concessie voor afgegeven.

Activiteiten in Nijverdal

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Wanneer je in het buitencenturm van Sallandse Heuvelrug komt kun je jezelf goed vermaken. Neem een kijkje in de expositieruimte, de telescoopruimte en het planetarium. Je kunt ook meedoen met de leuke activiteiten die er worden georganiseerd. De boswachter neemt namelijk bezoekers mee om te wandelen in het groene gebied, maar je kunt er ook zelfstandig een wandel- of fietstocht maken.

Escape Room Overijssel

Wanneer je in de Escape Room komt en de deuren achter je gesloten worden, heb je precies een uur de tijd om jezelf te bevrijden uit de twee kamers. De populaire activiteit is ook bij de Wilgenweard te spelen. Hier is een bunker uit de tweede wereldoorlog nagebouwd en het is een spannende ervaring om hieruit te ontsnappen! Alleen door goed teamwork en een heldere geest is het mogelijk om er op tijd uit te komen.

De Wilgenweard

Voor de sportieve groepsuitjes kun je een kijkje nemen in de ondergrondse gangenstelsel +120 meter onder de grond. Het is niet bepaald prettig om hier te zijn wanneer je claustrofobisch bent. Naast de ondergrondse gangenstelsel verzorgt de Wilgenweard nog veel meer sportieve uitdagingen voor vrienden, familie, collega’s, bedrijven en scholen. Bovengronds kun je jezelf vermaken met een touwbaan met de vijftien meter hoge abseiltoren.

Kartplaza Actionworld

Wanneer je de max Verstappen wilt uithangen moet je hier naartoe gaan! maak een ritje in de snelste karts op één van de langste circuits van Europa met een lengte van ruim 850 meter. Naast dit spannende circuit is er immers nog veel meer te beleven. Zo kun je er klimmen, paintballen en bowlen.

Naast de leuke uitjes kun je in Nijverdal ook heerlijk terrassen. De bruisende stad heeft een gezellige sfeer en daarom is het de perfecte uitgaansstad. Voor zowel jong als oud is het perfect om te wonen in Nijverdal. Er is altijd wel wát te doen.