Waarom je zonnepanelen op je dak móét plaatsen

Je ziet het tegenwoordig veel vaker, zonnepanelen op daken. Misschien ken je zelf iemand die het telkens over het plaatsen van zonnepanelen heeft. Ik geef diegene geen ongelijk! Wanneer jij zonnepanelen gaat plaatsen brengt het vele voordelen met zich mee, voor zowel jou als je omgeving.

Geld besparen

Het meest logische voordeel van het plaatsen van zonnepanelen is dat je portemonnee de bijdrage erg prettig zal vinden. De stroomprijzen stijgt met de jaren. Door het hebben van zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Dit kun je vervolgens salderen bij je energieleverancier, wat resulteert in een lagere energierekening. Hiermee bescherm je jezelf tegen de stijgende energieprijzen. Natuurlijk is het plaatsen van zonnepanelen in eerste instantie een investering, maar gemiddeld is de terugverdientijd 7 jaar met een minimale levensduur van 25 jaar. Hierdoor profiteer je alsnog 18 jaar van gratis stroom. De investering zou je 2 tot 3 keer kunnen terugverdienen.

Meerwaarde van de woning stijgt

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je woning zorgt niet alleen voor gratis stroom, ook stijgt de waarde van jouw woning. De woning krijgt een gunstiger energielabel én de maandlasten worden verlaagd. Dit is natuurlijk erg aantrekkelijk voor toekomstige potentiële kopers.

Belastingvoordeel

Bij het aanschaffen van zonnepanelen kun je profiteren van de belastingvoordeel. Het plaatsen van zonnepanelen wordt namelijk gezien als verbetering van je woning, als huiseigenaar kun je dit als aftrekpost opvoeren. Daarnaast kom je als particulier in aanmerking voor een BTW-vrijstelling bij de aanschaf van zonnepanelen.

Bijdrage milieu

Wat fijn is bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel is dat er geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrijkomen. Door het opwekken van groene elektriciteit draag je bij aan het klimaat. Het geeft je dus ook een goed gevoel.

Zonnepanelen worden goedkoper

Afhankelijk van de prijs en hoeveelheid worden zonnepanelen steeds betaalbaarder. De afgelopen paar jaar is de prijs met een vijfde gedaald. Door de prijsdaling hebben veel huishoudens zonnepanelen aangeschaft.

De zon is een onuitputtelijke energiebron

Het spreekt voor zich dat zonnepanelen gebruik maken van de zon. Dit is immers ook een perfectie bron voor energie, het is namelijk onuitputtelijk. Fossiele brandstoffen, zoals gas en olie, zullen in de toekomst schaarser en schaarser worden. Uiteindelijk waar dit op raakt, zal zonne-energie een goede oplossing zijn.

Verschillende soorten zonnepanelen

Vroeger waren zonnepanelen nog blauw, tegenwoordig zijn ze vaak zwart en vallen ze minder op. Wanneer je de zonnepanelen mooi en gelijk op het dak plaatst, ziet het er netter uit. Er zijn bijvoorbeeld al daken waarop zonnepanelen de dakpannen veranderen.

Het hebben van zonnepanelen brengt dus vele voordelen met zich mee. Het is een aanschaf dat zowel goed is voor de portemonnee als voor de natuur. Begin zelf met het nadenken over het plaatsen van zonnepanelen en geniet ook van deze voordelen!