Bij het kopen van een splinternieuwe auto weet je zeker dat deze van top tot teen in absolute topconditie verkeert. Bij ene tweedehands auto is dat helaas anders in de meeste gevallen. Gelukkig kun je veel problemen uitsluiten en zo erg veel ellende voorkomen voordat je overgaat tot het kopen van de tweedehands auto.
Koop een auto die aan jouw wensen en behoeftes voldoet
Bij het kopen van de tweedehands auto moet je bedenken waarvoor je hem gaat gebruiken. Welk model en type past het beste bij jou? Ook moet je denken aan ruimte en zitplaatsen, brandstofverbruik, veiligheidsvoorzieningen, autokosten, wegenbelasting en meer.
Waar koop je de tweedehands auto
Wanneer een tweedehands auto koopt bij bedrijf die bij de BOVAG is aangesloten heb je meer zekerheden met betrekking tot service en garantie dan wanneer je hem van een bedrijf koopt die niet aangesloten is. BOVAG-garantie geldt voor occasions met een aanschafprijs vanaf 4.500 euro.
Maak een uitvoerige testrit
Het papierwerk kan wel op orde zijn en de auto kan er piekfuin uitzien, dan nog wil dat niet alles zeggen. Een testrit is daarom noodzakelijk bij het kopen van een tweedehands auto. Koop dan ook nooit een auto waar je nooit een testrit in hebt gereden. Let hierbij op of de motor niet te warm is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de auto moeilijk start wanneer de motor koud is en dat de verkoper hem daarom eerst opgewarmd heeft voordat je een testrit doet.
Autokosten
Aan de hand van het kenteken en van het merk en type van het gewenste model, kun je voor jouw eigen wil de autokosten berekenen. Hier zijn verschillende tools voor op het internet.
Contoleer de onderhoudshistorie en kilometerstand
Als de onderhoudsgeschiedenis van de auto bekend is is het nuttig om daar voor te vragen. Op een website van de RDW kun je een oordeel van de actuele of laatst geregistreerde tellerstand opvragen. De RDW houdt het register bij met tellerstanden en geeft op basis daarvan oordeel.
Durf te onderhandelen
Bij het aanschaffen van een tweedehands auto is er de mogelijkheid te onderhandelen. Onderzoek vooraf wat een bepaald type of merk ongeveer waard is. Let hierbij op de gehele staat van de auto. Het kan zijn dat de auto in een slechtere staat is dan de verkoper aangeeft.
Garantie
Als je een auto bij een autobedrijf koopt is garantie nooit vanzelfsprekend. Vraag daarom eerst naar de garantievoorwaarden. Laat deze ook in de verkoopovereenkomst opnemen. Wanneer er toch iets aan de auto ontstaat kun je je op de garantie beroepen. Binnen de garantieperiode hoeft er niks worden bewezen. Mocht er je de auto hebben gekocht en blijken er toch dingen te mankeren, maar geldt het buiten de garantie? Dan moet je toch naar een gespecialiseerd bedrijf die jouw auto repareert en onderhoud.
Verzekering en vrijwaringsbewijs
Op het moment dat het kenteken op jouw naam staat ben je verplicht een WA-verzekering voor de auto te hebben. Als je een auto hebt ingeruild moet je niet vergeten het vrijwaringsbewijs van de oude auto aan te vragen. Hiermee kun je aantonen dat je na verkoop gemaakte schades en bekeuringen niet door jou zijn gemaakt.