Tips voor het seniorproof maken van je huis

Je wil graag nog jarenlang in je huis blijven wonen waar je je hele leven al woont, maar je merkt wel dat het de laatste tijd wel lastiger wordt om bijvoorbeeld uit bed te komen, de trap op te lopen of douchen wordt gevaarlijker. Je wil graag in je huis blijven wonen, maar het moet dan wel veilig zijn. Maak je huis dan seniorproof. Er zijn verschillende dingen die een huis seniorproof kunnen maken, zodat je nog jarenlang plezier kunt hebben van je huis. 

Badkamermeubel

Denk bijvoorbeeld aan een douchestoel. De douche is best wel een gevaarlijke omgeving, waar je hard en naar kan vallen. Vaak is de vloer van een douche erg glad en je hebt weinig houvast in een douche. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een douchestoel te kopen. Deze kun je dan monteren in je douche en dan kun je zittend douchen. Het voordeel hiervan is dat je het gevaar van uitglijden weghaalt en dat je rustig op een stoel kan zitten. Zo kost het douchen ook minder inspanning. Wil je toch even staan af en toe, dan kan de stoel je ook helpen als steunmiddel, zo kun je je ergens aan vast houden wat niet glad is. 

Meubels vervangen voor comfort

Niet alleen een douchestoel maakt een huis seniorproof, er zijn nog veel meer meubels die het makkelijker kunnen maken om door het huis rond te lopen. Denk bijvoorbeeld aan je bed, je wordt hierin wakker en gaat hier ook weer in slapen. Je gebruikt een bed veel, dus is het wel fijn als het ook gebruiksvriendelijk is voor oudere mensen. Daarom bestaat er het seniorenbed. Dit is een bed dat speciaal samen te stellen is voor senioren. Zo krijg je de beste uitrusting en krijg je weinig lichamelijke klachten.

Voordelen seniorenbed 

Het voordeel aan een seniorenbed is dat de in en uitstap hoogte van het bed zelf te bepalen is door verstelbare bodemdragers. Soms vinden ouderen het moeilijk om uit bed te komen, omdat het veel energie kost om uit bed te stappen, omdat de meeste bedden altijd heel laag zijn. Bij een seniorenbed is dit dus niet zo en kun je alles zelf instellen. Een seniorenbed kan er dus voor zorgen dat u weinig tot vrijwel geen hulp meer nodig hebt om uit bed te komen. 

Lift voor de trap

Veel oudere mensen hebben het meeste probleem met de trap. Sommige ouderen hebben een woning met alleen een begane grond, zodat ze nooit een trap op hoeven. Maar als je al jarenlang in hetzelfde huis woont en hier niet uit wil. Kun je er ook voor kiezen om een traplift te kopen. Een traplift is een stoel die vastgemaakt is aan een lift die meedraait met de vormen van je huis. Je kunt met de traplift van boven naar beneden en andersom.

Twee personen  

Als je met zijn tweeën gebruikt maakt van de traplift, kan het soms zo zijn dat de ene al boven is met de traplift en de andere ook nog naar boven moet. Je kunt dan twee dingen doen; of geduld hebben en wachten tot je partner klaar is boven. Of je koopt er een afstandsbediening bij die ervoor kan zorgen dat de traplift naar beneden komt, als jij op dat knopje drukt.