Hoe help je iemand met een verslaving?

Als iemand in je omgeving verslaafd is, is dat nooit leuk. Maakt niet uit om welke verslaving het gaat, mensen worden nooit gelukkiger aan verslaving. Verslaving is het continu verlangen naar een bepaald product. Je komt uiteindelijk in een herhalend patroon wat uiteindelijk moeilijk te doorbreken is. Denk bijvoorbeeld aan drugsgebruik, alcoholgebruik, gameverslaving of eetverslaving. Het vele malen gebruik hiervan is simpelweg gewoon niet gezond. 

Naar een afkickkliniek

Als je uiteindelijk niet zelf het patroon kan proberen, dan kun je naar een afkickkliniek gaan. Het is altijd vervelend wanneer de conclusie komt dat je het niet alleen kan en hulp nodig hebt, maar als je op den duur er uiteindelijk vanaf komt en je daardoor weer gezonder kan leven, dan moet je even doorzetten en de stap maken om naar een afkickkliniek te gaan.

Wat doen ze in een afkickkliniek?

In een afkickkliniek word je geholpen door gespecialiseerde medische mensen die je helpen lichamelijk af te kicken van verslavende middelen. Denk hierbij aan drugs, alcohol of medicijnen. Hoelang je in een afkickkliniek zit, verschilt per behandeling. Meestal duurt lichamelijke detox één tot twee weken. Detoxen betekent het ontgiften van je lichaam. Je lichaam moet wennen dat alcohol, drugs of medicijnen niet meer dagelijks binnenkomt.

Is erg zwaar, maar het moeilijke komt daarna pas, niet terugvallen. Daarom duurt een behandeling vaak drie tot zes maanden, waarvan twee weken dus detoxen is en de rest van de tijd leer je leven zonder je verslaving.

Andere omgeving 

Soms helpt het voor sommige mensen ook, om helemaal in een andere omgeving te zijn. Dan heb ik het niet over een andere stad, maar een heel ander land. Zodat ze ook echt het gevoel hebben dat ze weg zijn en niet snel in aanraking kunnen komen met hun verslaving. Zo kun je naar afkickkliniek Zuid Afrika. Diverse klinieken in Nederland hebben vestigingen in het buitenland of werken nauw samen met andere klinieken.

Buitenland 

Als je in het buitenland afkickt, kun je even helemaal ontsnappen aan de realiteit. Verslaafden raken vaak in paniek als ze weer terugdenken aan thuis of aan hun vertrouwde omgeving. Omdat in deze vertrouwde omgeving ook de verslaving plaatsvond. Hierdoor kunnen ze niet helemaal ontspannen en dit is wel nodig om van je verslaving af te komen. Daarom kan een kliniek in het buitenland beter helpen, dan een kliniek in Nederland. 

Afkicken op vakantie

Daarnaast wordt afkicken vaak als een straf gezien. Je gaat tenslotte ook niet een leuke tijd tegemoet en vaak is het erg zwaar. Maar als mensen het woord afkickkliniek naast het woord buitenland horen, lijkt het soms meer op een vakantie, dan op een straf. Hierdoor kunnen ze meer tot rust komen en kunnen ze al beter beginnen aan hun afkicktraject. 

Goede contacten

Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat het slecht geregeld is in het buitenland, want deze afkickklinieken zijn altijd gespecialiseerd en hebben een keurmerk. Als je eenmaal bent geland, word je persoonlijk opgehaald en afgezet bij de afkickkliniek. Waar je altijd vriendelijk wordt ontvangen. De mensen zijn er om je te helpen en niet om het je moeilijker te maken. Aan het einde van de tunnel ben je uiteindelijk helemaal clean! Het is nu de taak aan jou om dit ook zo te houden, het zal niet altijd makkelijk zijn, maar je weet nu wat verslaving met je kan doen en je moet nooit meer terug willen naar die tijd.