Met deze spellen train jij je hersenen

Elke ochtend als je opstaat ben je weer een dagje ouder. Of we het nu over kinderen, pubers, jong volwassenen, volwassenen of ouderen hebben, we worden elke dag weer een dagje ouder. Niet alleen ons lichaam wordt ouder, maar ook onze hersenen. Hersenen werken dag in, dag uit. Zelfs als we slapen zijn onze hersenen nog actief bezig met dromen. Om onze hersenen een beetje te trainen en scherp te houden kun je spelletjes gaan spelen.

Denkspellen

Denk bijvoorbeeld aan schaken. Schaken is een bordspel waarbij het doel van het spel is dat de koning van de tegenstander mat gezet wordt. Hierdoor kan die niet meer ontsnappen en is het spel afgelopen. Bij schaken komt veel denkwerk kijken en je moet goed opletten wat de tegenstander doet. Een goed spel om je hersenen mee te trainen dus. Omdat je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent. Schaken is trouwens niet alleen een spel, maar ook echt een sport. Schaken heeft namelijk regels die officieel internationaal erkend worden en daarnaast is schaken competitief. De spelers hebben beide de drang om te winnen. 

Gezelschapsspellen

Niet alleen strategische spellen kunnen helpen bij het trainen van de hersenen. Ook gezelschapsspellen kunnen hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan memory, rummy kub en scrabble. Deze spellen dragen bij aan het trainen van het hersenen omdat ze goed zijn voor het kortetermijngeheugen. Daarnaast is het ook goed voor de concentratie van mensen, omdat je continu goed moet opletten wat er gebeurt.

Sociale contacten

Niet helpen gezelschappen spellen alleen maar voor het trainen van de hersenen. Het draagt daarnaast ook bij aan het onderhouden van sociale contacten. Gezelschapsspellen kun je vaak met minimaal twee mensen doen. Dit betekent dat je dus altijd sowieso met twee mensen een gezelschapsspel moet hebben, wil je het graag spelen. Daarnaast heb je ook individuele denkspellen die je hersenen kunnen trainen. Sudoku’s en kruiswoordraadsels bevorderen bijvoorbeeld het logische inzicht. 

Raken je hersenen wel eens uitgeput?

Maar waarom moet je je hersenen trainen? Als je ze niet traint, dan raken ze toch niet uitgeput? Nee, dat kan natuurlijk niet. Maar het trainen van je hersenen kan er wel voor zorgen dat je hersenen minder snel schade oplopen. Als je je hersenen traint, zorg je ervoor dat er nieuwe verbindingen worden gevormd tussen hersencellen. Deze toename in verbindingen zorgt er dan weer voor dat het een cognitieve reserve krijgt. En deze reserve is ervoor, dat wanneer hersenschade oplopen, dit snel te herstellen is.

Schade aan je hersenen herstellen 

Schade aan je hersenen kunnen verschillende oorzaken hebben. Als je bijvoorbeeld een ziekte hebt die schade aan je hersenen kan veroorzaken. Maar ook een nare valpartij of een harde klap tegen je hoofd, kan je hersenen beschadigen. Vaak is dit dan schade aan de buitenkant van de hersenen. Maar denk bijvoorbeeld eens aan een biertje op een terras. Nu kunnen een paar biertjes niet veel kwaad, maar veel biertjes of elke dag drinken is ook erg schadelijk voor de hersenen.

Als je hersenen lang achter elkaar schade oplopen, bijvoorbeeld bij een zware drinken, dan ga je dat langzaam merken in zijn gedrag. Het geheugen gaat achteruit, iemand heeft moeite met denken en diegene kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Dus doe gezellig een spelletje en blijf je hersenen trainen!