Tips om jezelf te blijven ontwikkelen

De mens is nooit uitgeleerd. Veel kinderen gaan er vanuit dat wanneer je school verlaat, je alles kennis bezit die je nodig hebt om het leven aan te kunnen. In de meeste gevallen is dit niet het geval en blijf je je hele leven lang leren. Of je nu net een nieuwe baan hebt of een nieuwe hobby oppakt. Bij beide voorbeelden leer je wat nieuws. In het bedrijfsleven is het helemaal niet gek dat mensen nieuwe trainingen of cursussen volgen om hun kennis bij te spijkeren. Als je nog nooit een leidinggevende functie hebt gehad, kan je bijvoorbeeld een persoonlijk leiderschap training overwegen. Door veel werkgevers wordt dit zelfs helemaal vergoed.

Hoe ontwikkel je jezelf?

Persoonlijke ontwikkeling kan erg moeilijk zijn. Als je gedragspatronen of karaktereigenschappen waar je al jaren mee rondloopt wil veranderen kan dat erg moeilijk zijn. Denk maar eens aan een verslaving en het proces van afkicken. Gelukkig spreken we ook van persoonlijke ontwikkeling of groei als mensen zoals hierboven beschreven staat een cursus voor hun werkgever doen. Een growth marketing training kan erg waardevol zijn voor mensen in dat werkveld. Daarentegen kan een rondje hardlopen ook persoonlijke groei opleveren bij iemand die graag wil afvallen. Het belangrijkste bij jezelf ontwikkelen is dat je realistisch blijft en niet te hoge eisen stelt.

Waarom is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen?

Persoonlijke ontwikkeling is enorm belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Veel mensen voelen zich wel eens vastgeroest in een bepaalde functie of periode in hun leven. Dit kan komen doordat je geen uitdaging hebt in wat je doet, verveling optreed of door persoonlijke problemen iets niet voor elkaar krijgt. Deze situaties wil iedereen natuurlijk voorkomen. Daarom is het van belang dat je jezelf blijft uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Hier draait persoonlijke groei eigenlijk om. Het feit dat je elke dag wat nieuws leert en elke dag weer een betere versie van jezelf bent. Je moet het immers maar met één iemand doen je hele leven.

Wat zijn persoonlijke ontwikkelingsdoelen?

Persoonlijke ontwikkelingsdoelen draaien om het verbeteren van vaardigheden, kwaliteiten en karakter. Ontwikkelingsdoelen zijn doelen die je stelt om ergens beter in te worden. Om concreet deze voortgang te meten en uit te voeren stel je een plan op om je ontwikkelingsdoelen in een bepaalde tijd te halen. Je moet vooraf een goed beeld hebben wat je graag wilt bereiken en wat je moet doen om daar te komen. Dit heeft dus erg veel met zelfreflectie te maken. Een aantal voorbeelden van deze persoonlijke ontwikkelingsdoelen zijn: afvallen, jezelf beter leren begrijpen, relaties verbeteren en meer zelfvertrouwen kweken.

Aantal manieren om jezelf te ontwikkelen

Er zijn natuurlijk enorm veel manieren om jezelf te ontwikkelen. Elke dag naar de sportschool gaan is er een van, maar 30 boeken in een maand lezen eveneens. Er zijn ook wat ingrijpendere manieren om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Je kan bijvoorbeeld op een sabbatical gaan. Of je kan je baan opzeggen en je laten omscholen. Deze ingrijpendere manieren gaan vaak gepaard met iets grotere doelstellingen. Het kan namelijk zo zijn dat iemand al jaren ‘vast’ zit in zijn functie. Als je daar langer in blijft zitten kost het meer energie dan dat het je geeft. Op zo’n moment kan het verstandig zijn om iets anders te gaan zoeken.