Zo kun jij energie besparen

De energie- en gasprijzen zijn de afgelopen periode over de kop gegaan. Voortaan betaalt iedereen de hoofdprijs voor een verwarmde woning. Helaas zit er voor veel mensen niets anders op dan zich erbij neer te leggen en zich aan te passen aan de nieuwe prijzen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om minder energie te verbruiken. Allereerst draait alles natuurlijk om isoleren. Veel huizen missen iets simpels als dakisolatie. Hierdoor blijft er veel meer warmte in je woning en hoef je niet steeds opnieuw de verwarming aan te zetten. Hieronder geven we nog een aantal voorbeelden.

Voordelen van isolatie

Het isoleren van je woning verlaagt de energiekosten met een groot deel. Goede isolatie kan leiden tot gemiddeld 33% lagere energiekosten. Er gaat een stuk minder warmte verloren via ramen, muren en de vloer. Mocht je nou nog een antieke vloer hebben laat deze houten vloer isoleren! De woning wordt comfortabeler en je leeft prettiger door minder tocht en minder vocht in huis. Ook heb je minder last van geluidsoverlast en doordat er minder energie verbruikt wordt is het ook nog eens beter voor het milieu. Eveneens betaal je ook nog eens minder. Het isoleren van je woning is, mits je het geld hebt, een win win situatie.

Welke soorten isolatiemateriaal zijn er?

Er zijn een aantal materialen die gebruikt worden als isolatiemateriaal. De meest gebruikte zijn steenwol, glaswol, EPS (piepschuim), cellenbeton en resolschuim. Elk materiaal wordt voor andere doeleinden ingezet. Mocht je zelf je woning isoleren, doe dan goed onderzoek wat je waarvoor moet gebruiken. Anders kan het je erg veel geld kosten. Het is ook moeilijk te zeggen wat het beste isolatiemateriaal is, omdat de verschillende materialen op andere plekken in je woning worden ingezet. Wel zijn natuurlijke isolatiematerialen beter voor het milieu dan materialen van mineralen of aardolie.

Wat zijn de grootste energieverbruikers in huis?

Om je energieverbruik naar beneden te kunnen halen, is het handig om te weten wat de grootste verbruikers in jouw huis zijn. Volgens experts op het gebied van energieverbruik is verreweg de grootste boosdoener de CV-ketel. Deze bedraagt alleen al zo’n bijna 80% van al het verbruik. Daarnaast betaal je voor een vijverpomp, elektrische kachel of een groot aquarium ook de hoofdprijs. Iets lager op het lijstje staan een droger, vaatwasser, koelkast of een vriezer die ouder is dan vijftien jaar. Misschien is het hierdoor eindelijk tijd om een nieuwe vriezer aan te schaffen. Als je naar het verbruik kijkt, is het zeker aan te raden.

Duurzame optie: zonnepanelen

Zonnepanelen wekken energie op door middel van zonlicht om te zetten in stroom. Door zonnepanelen op je huis te plaatsen kan je gelijk je eigenhandig opgewekte stroom gebruiken in je huis. Daarnaast maken zonnepanelen geen gebruik van fossiele brandstoffen en zijn daarom erg goed voor het milieu. Ook is de stroom die je zelf opwekt gratis en die kan je gelijk in huis gebruiken. Dat scheelt natuurlijk in energiekosten. Ten slotte zijn zonnepanelen ook erg makkelijk te installeren. Door professionele bedrijven worden de zonnepanelen vaak al binnen één dag geplaatst. Je hebt dus helemaal geen overlast van de werkzaamheden.