Invloed overgewicht op het lichaam

Iedereen weet dat overgewicht negatieve effecten heeft op het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Overgewicht heeft ook negatieve effecten op de geest zoals depressie en angststoornissen. Deze effecten zijn bij menig mens bekend, hieronder worden nog een aantal minder bekende gevolgen van overgewicht benoemd.

Overgewicht bij kinderen

Steeds meer kinderen in Nederland zijn te zwaar. Dit zorgt voor verschillende gezondheidsrisico’s, hierbij kun je denken aan diabetes type II en hart- en vaataandoeningen. Overgewicht ontstaat vaak doordat kinderen te veel (ongezonde dingen) eten en te weinig bewegen.

Behandeling van overgewicht is gericht op meer bewegen en gezonder (en minder) eten. Deze behandeling heeft een positief effect op de conditie van kinderen en op de gezondheidsrisico’s. een kinderfysiotherapeut uit Almelo zou hierbij kunnen helpen. Een kinderfysiotherapeut kan kinderen met overgewicht begeleiden bij het trainen van de conditie en het geven van adviezen over bewegen en stilzitten. Een kinderfysiotherapeut kan hierbij de hulp inroepen van een diëtist of van een psycholoog.

Hielspoor

Je voeten hebben te leiden wanneer je overgewicht hebt, hierdoor raken ze overbelast en dit kan klachten veroorzaken aan voeten, benen, knieën en onderrug. Een veelvoorkomende klacht bij overgewicht is hielspoor. Hielspoor is een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Mensen met hielspoor ervaren een scherpe, stekende pijn onder de voet. Deze klachten ontstaan vooral nadat er een tijdje rustig is gezeten of gelegen, dit wordt ook wel opstartpijn genoemd. De podotherapeut kan kijkt naar je voeten en kan andere schoenen aanraden of op maat gemaakte steunzolen.

Het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Dit kun je bereiken door simpele gewoontes over te slaan zoals het minder drinken van frisdrank en alcoholische dranken. Om van overgewicht af te komen is het wel belangrijk om toch te blijven bewegen. Simpele vormen van bewegen zoals fietsen en wandelen kunnen al een bijdrage leveren.