Dwing jezelf om nieuwe culturen te leren kennen

Hoe je leer je het beste een cultuur kennen. Is het de muziek? Enigszins. Zijn het de films? Ja ook wel. Zijn het de normen en waarden binnen een cultuur? In zekere zin ook. Maar je leert een cultuur pas écht kennen door het eten en de keuken van een bepaalde cultuur te leren kennen. Eten is ook bijna altijd het eerste waarmee men in aanraking komt als men zich in een omgeving met een andere cultuur begeeft. De smaken van de cultuur gaan eeuwen terug. Achter elke geur, achter elke smaak en zelfs de manier van eten, gaan een verhaal schuil dat meestal eeuwenoud is. Dat verhaal zegt heel veel over hoe een cultuur is ontstaan. Daarom is het leren kennen van de keuken van een andere cultuur zo ontzettend interessant. Ik heb daarom mijn beste vrienden een restaurant cadeaukaart gegevens voor hun 25 jarig jubileum als getrouwd stel.

Zelf eten we natuurlijk in ons eigen land weleens Mediterraans, Grieks, Italiaans of oosters. Dus we proeven natuurlijk al een beetje van een andere cultuur. De tijden van een simpele aardappel met groente en een stukje vlees is wat dat betreft allang verleden tijd. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om het leren kennen van de keuken van deze culturen. De echte inheemse cultuur leren kennen, betekent het land daadwerkelijk bezoeken. Je zult leren dat er zelfs smaken en smaakcombinaties zijn die jij nog nooit eerder hebt geproefd of kent.

Zelf ben ik kok en ik wil nog de hele wereld over reizen. Ik geloof dat er nog zoveel is wat er te leren valt en dat we nog niet op 10% zitten van wat we kennen aan smaak. Ondanks dat te al zoveel leren. Wat ik wel mooi vind is dat men steeds nieuwsgieriger wordt naar andere culturen. Ik geloof dat we namelijk allemaal van elkaar kunnen leren en dat we van verschillende invloeden alleen maar beter worden.

Dat zie je al terug in het feit dat iedereen steeds kritischer wordt op wat men eet. Niet voor niets levert vlees ook steeds meer in aan populariteit. Dat komt, omdat men steeds kritischer wordt op wat er het lichaam binnenkomt.