Almelo’s leerzame mooie en leuke omgeving

Geschiedenis

Almelo is een stad én gemeente in Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. De plek heeft een oppervlakte van ongeveer 69 km2 en telt circa. 73.000 inwoners.

De stad ontstond in de middeleeuwen waarbij de naam terug gaat naar de Germaanse woorden alma ‘’Olm’’ en lauha ‘’lo’’. Een lo is een bos dat zich op zandgrond bevind en vaak vlak bij een nederzetting ligt. Op de hierboven genoemde kruising van de Almelose Aa en die landweg stond het voor het eerst in 1236 genoemde en nog steeds bestaande Huis Almelo. Uit oude documenten blijkt dat in ieder geval in 1420 de nederzetting stadsrechten had. De stad had een gracht, maar geen muur, en is daardoor nooit van militair belang geweest.  In de 17e en 18e eeuw werd huisweverij erg belangrijk in Almelo. Hierbij trad de eerste stoommachine op, in 1830. Hierdoor kwam de overgang naar fabrieksmatige productie. In 1960 kreeg de Almelose textielindustrie het moeilijk door goedkopere buitenlande concurrentie. Vandaag de dag zijn de effecten hiervan nog te zien in de werkloosheidscijfers. Veel textielfabrieken zijn afgebroken, maar sommige gevouwen zijn nog in stand gebleven

De Nederlandsche Bank

Op 15 november 1944 hebben acht verzetsmensen een overval gepleegd op De Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat. Hierbij is er 46,1 miljoen gulden beroofd. Deze bankroof is nagespeeld in de stadsmusicals  Van Katoen & Nu en Het verzet kraakt.

Natuur

Ook voor het bezichtigen van natuur is Almelo dé perfecte basis om groen te ontdekken. Almelo is de groenste stad van Twente en zelfs van Overijssel. Wanneer je uit het centrum van de stad loopt of fietst ben je binnen enkele minuten omringd door de natuur.  De stad staat op de 6e plaatst van groenste steden in Nederland. Dit komt met name door de ruime stadsparken. Vier van deze parken hebben een Green Flag Award. Deze prestigieuze Britse award wordt toegekend aan parken die milieuvriendelijk, veilig en gastvrij zijn en oude landschapselementen zo goed mogelijk hebben stand gehouden. De parken in Almelo die deze Green Flag Award hebben zijn het Goossenmaatspark, het Schelfhorstpark, het Dorpspark Bornerbroek en het Beeklustpark.

Omgeving

Ten slotte zijn er genoeg uitstapjes in Almelo om je dag te vullen. Naast de kroegjes en restaurantjes zijn er musea zoals het Huis Van Katoen en Nu en vele andere plekken om kunst te bezichtigen. Verder heb je voor iedere leeftijd wat leuks, zo heb je voor de kinderen een Subtropisch zwemparadijs in Preston Palace. Wanneer je interesse bij theater ligt is het Theaterhotel Almelo wat voor jou. Deze biedt een scala aan mogelijkheden voor een avondje theater en overnachtingen. Wanneer de geschiedenis van Almelo jou interesseert is Het Weverhuisje waar je naar zoekt. Hier komt de geschiedenis van de textielbewerking van Almelo naar voren.