Vind de makelaar de bij je past

Het kopen van een huis doe je natuurlijk niet over één nacht ijs. Daar gaat wel wat tijd inzitten en bovendien wil je dat de zaken goed geregeld worden. Je wilt niet in een huis zitten waar je achteraf spijt van hebt. Het is niet als een spijkerbroek die je in de winkel kan retourneren. Nee, het huis vormt de basis van jouw en je gezin, dan wil je ook echt een huis hebben dat bij jouw en je gezin past. Elke dag als je thuis komt, moet je je er ook écht helemaal thuis voelen. Jouw huis moet een baken van rust, veiligheid en gezelligheid zijn.

De keuze is reuze

Er zijn waarschijnlijk heel veel makelaars te vinden in de omgeving waar je woont. Of je nou een makelaar in Almelo of Enschede zoekt ze zijn overal te vinden. En dat is ook een beetje het probleem: de keuze is reuze. Je zult merken dat je behoorlijk afhankelijk bent van een makelaar en dat hij je veel informatie geeft die jij onmogelijk kunt nachecken, omdat jij nu niet eenmaal zoveel kennis van de materie hebt. Het is dan ook zaak om een makelaar te vinden waar jij een goed gevoel bij hebt en die jij volledig kan vertrouwen. Mijn advies is dan ook om pas met een makelaar in zee te gaan als jij écht een goed gevoel bij deze persoon hebt.

Deel je ervaring

Maak een lijstje met makelaars en onderzoek eens wat de makelaars te bieden hebben en bij welke je een goed gevoel krijgt. Het kan ook geen kwaad om vrienden en familie om advies te vragen en wat hun ervaringen waren met de makelaar die hun heeft geholpen. Als jij op een leeftijd bent om een huis te kopen dan heb waarschijnlijk genoeg vrienden en kennissen die in hetzelfde schuitje zitten, dus deel die ervaringen met elkaar.

Wees kritisch

Als jouw lijstjes langzaam steeds kleiner wordt en er blijven niet veel makelaars over dan kun je de makelaar even kritisch aan de tand voelen. Dat heb ik ook gedaan met mijn NVM makelaar in Losser. Als een makelaar een vraagprijs aan jouw geeft voor een huis, vraag dan altijd door naar de totstandkoming van die vraagprijs. Doe dit dan ook bij de andere overgebleven makelaars. Als de bedragen ver uit elkaar liggen en de één kan voor jouw gevoel beter onderleggen hoe hij aan een bepaalde vraagprijs komt dan de ander, dan kan je de conclusie trekken welke makelaar het best voor jouw is.

Makelaars hebben een meerwaarde

Makelaars hebben iets meer bouwkundig inzicht dan de gemiddelde klant. Zij zullen dan ook handige tips kunnen geven bij een bezichtiging, want niet alle haken en ogen aan het huis zijn voor een leek met het blote oog te zien. Het huis kan er heel mooi uitzien, toch zegt dat niet alles over het huis. We kunnen niet alles kan je je met het blote oog zien als leek, zeker niet bij een oppervlakkige bezichtiging. Dus als je eenmaal de geschikte makelaar hebt gevonden, heeft hij of zij zeker wel een meerwaarde.