Dit is waarom je het spel schaken moet leren

Iedereen heeft wel eens van het strategische spel schaken gehoord, maar niet iedereen weet hoe je het spel moet spelen. Toch heeft het spelen van schaken veel effecten op het brein die (vooral bij kinderen) veel voordelen bevatten. Wanneer je een potje schaken wilt winnen is moet je een paar zetten vooruit denken. Daarmee train je bij deze denksport jouw hersenen, waardoor ze in topconditie blijven! Als je dan toch aan sport wilt doen, dan kun je wellicht het beste gaan schaken.

Voordelen van schaken

Hersenengroei door schaken

Volgens hersenonderzoeker en neurobioloog Dick Swaab is schaken goed voor de hersenen. De hersenen zullen in omvang toenemen als je ze reeds nieuwe informatie biedt, wat bij schaken telkens gebeurt.

Schoolprestaties

Bij kinderen is er ook veel onderzoek voor het brein gedaan naar de voordelen van schaken. Hieruit bleek dat kinderen die schaken, beter presteren op school als het gaat om vaardigheden als logissch denken, problemen oplossen, rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht en je concentreren. Dit geldt voor alle kinderen die beginnen met deze denksport.

Meer geduld en beter nadenken

Ook de kinderen zelf merken de positieve effecten van schaken, zo bleek tijdens een reportage op Radio 1 tijdens het Tata Steel schaaktoernooi dat een jongen meer geduld leert te hebben met dingen, terwijl hij vroeger heel haastig was. Ook is aangetoond dat kinderen van schaken rustiger worden, beter nadenken en beter leren. Ze denken beter na dan het primaire gedrag dat ze soms vertonen.

Op jonge leeftijd leren schaken

Wanneer je vroeg begint te leren schaken zul je het meeste profijt uit de voordelen halen. Schaken is bij uitstek een denksport die aanzet tot het oplossen van problemen. Er zitten elke keer nieuwe dingen in die uitdagend zijn.  Dat is precies wat je brein nodig heeft: diep nadenken over de volgende stappen die je kunt nemen. Bij schaken is dit het grootste element.

Tijdens het schaken gaat de stofwisseling omhoog. De zenuwcellen worden actiever en die praten allemaal met elkaar. Die netwerken worden ingeschakeld tijdens het schaken. Deze netwerken hebben weer te maken met het werkgeheugen, aandacht en het probleemoplossend vermogen.

Leren schaken

Het is nooit te laat om een meester van het schaakspel te worden. De schaakregels zijn eenvoudig te leren als je er de tijd voor neemt.

Hoe staat het schaakbord klaar

Bij het begin leg je het schaakbord zó neer dat er rechts onderin een wit vakje is. Hierna kunnen de schaakstukken op het bord worden geplaatst. In de hoeken staan de torens. Naast de torens staan de paarden en daarnaast de lopers. De koningin staat aan het begin van het spel altijd op haar eigen kleur de witte koningin op een wit vakje, vice versa). Met de koning op het vakje ernaast. Op de tweede rij staan de acht pionnen.

Hoe bewegen de schaakstukken

Elk van de 6 verschillende stukken beweegt verschillend. Stukken van dezelfde kleur kunnen niet door elkaar heen bewegen (met uitzondering van het paard) en kunnen niet naar een veld waar al een eigen stuk staat. Dit kan wel naar een veld waar een stuk van de tegenstander dat dan geslagen wordt. De schaakstukken worden over het algemeen neergezet op posities waar ze andere stukken kunnen slaan. 

Hoe beweegt de koning

De koning is het belangrijkste schaakstuk, maar ook de zwakste. De koning beweegt slechts één veld tegelijk. Dit is via alle richtingen mogelijk. De koning mag zichzelf nooit schaak zetten.

Hoe beweegt de dame

Ten opzichte van de koning is de dame het machtigste stuk. Zij kan in elke richting zo ver als mogelijk zolang ze niet door haar eigen stukken wordt belemmerd. Net zoals bij alle stukken, wanneer de dame een stuk van de tegenstander slaat, is haar zet voorbij.

Hoe beweegt de toren

De toren mag zichzelf ook zo ver verplaatsen als hij maar wil, maar alleen naar boven, beneden en de zijkanten. De torens zijn vooral erg sterk wanneer ze samen werken en elkaar beschermen.

Hoe beweegt de loper

De loper mag zo ver mogelijk bewegen als hij wil, maar uitsluitend diagonaal. Elke loper begint op een bepaalde kleur en blijft de hele partij op die kleur.

Hoe beweegt het paard

Paarden verplaatsen zich compleet anders dan de andere stukken. Zij verplaatsen zich twee vakjes in een bepaalde richting en dan één vakje in een hoek van 90 graden. Alsof het een L-vorm is.

Hoe beweegt de pion

Pionnen zijn ongewoon, ze bewegen en slaan op verschillende manieren. Ze bewegen vooruit maar slaan diagonaal. Pionnen zich maar met 1 vakje per zet vooruit bewegen.

Bij het schaken zijn er speciale schaakregels

Zo kan een pion worden gepromoveerd bij het schaken. Wanneer een pion de overzijde van het bord heeft bereikt, verandert het in een ander schaakstuk. Meestal is dat een dame. Je kunt bij het schaken “en passant” en rokeren. En passant slaan is als een pion twee velden naar voren gaat met zijn eerste zet en daardoor naast een pion van de tegenstander komt te staan, dan heeft die pion de mogelijkheid om te slaan terwijl de pion hem voorbijgaat. Bij rokeren breng je de koning in veiligheid en haalt je toren uit de hoek en brengt hem in het spel.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om de koning van de tegenstander mat te zetten. Dit gebeurt wanneer de koning schaak wordt gezet en niet meer kan ontsnappen. Er zijn drie manieren waarop dit mogelijk is.

  • Weglopen
  • Het schaak opheffen door er een ander stuk te plaatsen
  • Of door het stuk te slaan dat de koning aanvalt

Naast wat hierboven is besproken zijn er nog fundamentele schaakstrategieën die bestudeert kunnen worden. Deze staan uiteraard op internet. Verder kun je door regelmatig te schaken veel van het spel spelenderwijs oppakken. Een ander (eenvoudiger) spel die in de paplepel erin is gegooid is dammen. Ook dit is goed voor de hersenen en zorgt voor een goede ontwikkeling ervan.